Tiedote 21.4.2023
Vuoden parhaimmat suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, suklaa, jäätelö ja kombucha palkittiin
Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla palkittiin tänään 21.4. vuoden suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, kombucha, jäätelöt sekä suklaat. Vuoden suodatinkahvi valittiin seitsemättä kertaa, kofeiiniton ja kombucha ensimmäistä kertaa.
Tänä vuonna kahvikilpailuissa menestyi erityisesti kolumbialaiset kahvit. Sekä suodatin että kofeiinittomassa kahvissa kolmen parhaan joukosta löytyy kolumbialaisia, Suomessa paahdettuja kahveja.
Paras suodatinkahvi paahdetaan Lappeenrannassa ja kofeiiniton Helsingissä
Tuomaristo valitsi vuoden kahvit 20 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin suodatinkahveista lappeenrantalaisen pienpaahtimon Lehmus Roasteryn kolumbialainen Erikoispaahto, Kolumbia Pitalito Huila, Red bourbon arabica -kahvi. Vuoden kofeiinittomaksi kahviksi valittiin helsinkiläisen pienpaahtimo Good Life Coffeen La Serrania Decaf, Colombia. Kofeiinittomissa kahveissa kilpaili 14 eri kahvia.
Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa ja jälkimakua sekä antoivat kaikille kahveille yleisarvosanan. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat ravintoloitsija Markus Hurskainen, kahviammattilainen Matias Merikukka, Ekbergin konditorian tuotantopäällikkö Sergei Muratov sekä kahvikilpailun pääyhteistyökumppanin Wilfan edustajat kahvilaiteasiantuntija Niko Olkkonen ja Anna Willberg.
Suodatinkahvit sekä kofeiinittomat kahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattibarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Wilfan Black Performance -keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan Uniform -myllyillä. Valmistustapa valittiin niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia.
Vuoden suodatinkahvi
Vuoden kofeiiniton kahvi
“Suodatinkahvikilpailussa oli todella kova taso ja erittäin laadukkaita kahveja”, kertoo tuomari Matias Merikukka.
“Kofeiinittomissa kahveissa oli yllättävää, kuinka hyviltä ne maistui. Maistuivat laadukkailta kahveilta”, yksi tuomareista Anna Willberg kertoo.
Vuoden kombuchat valittiin 10 eri tuotteen joukosta.
Vuoden kombucha
Vuoden jäätelö, vegaaninen jäätelö, suklaa ja vegaaninen suklaa valittiin myös Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla. Vuoden jäätelö -kilpailussa tasan samat pisteet sai saman yrityksen kaksi eri gelatomakua pistaasi sekä valkosuklaa pistaasi.
Vuoden jäätelöt ja suklaat valitsi ravintola- ja leipomoalan yrittäjä Markus Hurskainen ruokatoimittaja Satu Koivisto, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki.
Vuoden jäätelössä kilpaili 9 eri jäätelöä, vegaanisessa jäätelössä 11. Vuoden suklaassa kilpaili 14 eri suklaata ja 15 eri vegaanista suklaata.
Vuoden jäätelö
Vuoden vegaaninen jäätelö
Vuoden suklaa
Vuoden vegaaninen suklaa
Tiedote 24.4.2023
Vuoden parhaimmat espressot, teet ja paahtimo palkittiin
Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival ja vuoden herkullisin tapahtuma Jäätelö- ja suklaakarnevaali teki yleisöennätyksen ja Kaapelitehdas täyttyi viikonloppuna yli 10 000 kävijästä. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden espresso, teet eri kategorioissa, vuoden paahtimo ja nuori kahvivaikuttaja.
Viikonlopun aikana palkittiin vuoden kahveja, teetä, kombuchoita, jäätelöitä ja suklaita. vuoden suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, kombucha, jäätelöt sekä suklaat. Perjantaiaamuna julkistettiin suodatinkahvin, kofeiinittoman kahvin, kombuchan, jäätelön ja suklaan voittajat. Muissa kategorioissa palkittiin viikonlopun aikana ja sunnuntaina selvisi vuoden 2023 vuoden paahtimo. Vuoden paahtimo 2023 on helsinkiläinen pienpaahtimo Kaffa Roastery, joka pärjäsi vuoden suodatinkahvi ja espressokilpailuissa sekä yleisöäänestyksessä ja paahtimopitchauksessa.
Vuoden paahtimon valintaan vaikuttaa sijoitus vuoden suodatinkahvissa (40 %), espressossa (40 %), paahtimopitchauksessa (10 %) sekä yleisöäänestyksessä (10 %).
Vuoden paahtimo
Vuoden kahvivaikuttaja on valittu tapahtumassa vuodesta 2018 ja nykyään tapahtumassa halutaan nostaa yhä enemmän nuoria alan ammattilaisia. Vuoden nuori kahvivaikuttaja palkittiin ensimmäistä kertaa vuonna 2022. Kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella.
Vuoden nuori kahvivaikuttaja
Paras espresso paahdetaan Pirkanmaalla
Tuomaristo valitsi vuoden espressot 16 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin tamperelainen pienpaahtimon Pirkanmaan paahtimon kolumbialainen Edilson Mamian, Kolumbia -kahvi. Vuoden vihreäksi teeksi valittiin Kiri -niminen helsinkiläisen Théhuoneen tee. Vuoden mustaksi teeksi valittiin lappeenrantalaisen Makea Coffeen Darjeeling FTGFOP.
Tuomaristo arvioi kahvien ja teen makeutta, tasapainoa ja jälkimakua sekä antoivat kaikille kahveille yleisarvosanan. Tuomarit maistelivat kahvit ja teet sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista.
Espressokilpailun tuomareina olivat kahviammattilainen, Unroastedin perustaja Alexandre Figueiredo, musiikkialan vaikuttaja, kahviharrastaja Juhani Merimaa, Sekel Bar & Restaurantin ravintoloitsija ja sommelier Linda Stenman-Langhoff, Mestarikokki Sasu Laukkonen ja Ekbergin konditorian tuotantopäällikkö Sergei Muratov.
Teekilpailun tuomareina olivat teeasiantuntija Jarkko Myllykangas, Sekel Bar & Restaurantin ravintolitsija ja sommelier Linda Stenman-Langhoff, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka, Mestarikokki Sasu Laukkonen ja Ekbergin konditorian tuotantopäällikkö Sergei Muratov.
Tee- ja kahviyritykset valmistivat espressot ja teet osastoillaan. Vihreässä teessä kilpaili kahdeksan, mustassa seitsemän ja maustetussa teessä yhdeksän eri teetä.
Vuoden espresso
Vuoden vihreä tee
Vuoden musta tee
Vuoden maustettu tee