MEDIA

TIEDOTE 28.4.2025:

VUODEN ESPRESSOT, VUODEN LIMITED EDITION -SUODATINKAHVIT, VUODEN JÄÄTELÖT JA VUODEN PAAHTIMO VALITTIIN KAAPELITEHTAALLA

Helsingin Kaapelitehdas täyttyi jälleen herkuttelijoista, kun vuodesta 2015 järjestetty Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival sekä vuodesta 2018 järjestetty Jäätelö- ja suklaakarnevaali järjestettiin neljännen kerran samaan aikaan. Helsinki Coffee Festival vietti 10-vuotisjuhlavuottaan. Viikonlopun aikana tapahtumassa vieraili yli 10 000 kävijää.

Tänä vuonna tapahtumassa oli mukana ennätysmäärä kansainvälisiä osastoja, kuten kahvitoimijoita Burundista, Hollannista, Kolumbiasta, Indonesiasta, Liettuasta, Saksasta, Turkista, Ugandasta, Vietnamista, Virosta, suklaatoimija Ugandasta, kahvia, suklaata ja kaakaota Ghanasta, Togosta, Benininstä ja Nigeriasta. Lisäksi teepohjaisia virvoitusjuomia Puolasta, kombuchaa ja teetä Latviasta. Paikalla oli myös kahvinviljelijöitä Kolumbiasta.

Tapahtumassa palkittiin Vuoden Espresso, Vuoden Limited Edition -suodatinkahvi sekä Vuoden Paahtimo. Vuoden espresso valittiin kahdeksatta kertaa ja Vuoden Limited Edition -suodatinkahvi ensimmäisen kerran. Lisäksi tapahtumassa palkittiin Vuoden Jäätelö, Vuoden Vegaaninen Jäätelö, Vuoden Gelato ja Vuoden Sorbetti.

Kilpailuja käytiin myös ennakkoon 1.4., jossa palkittiin Vuoden Suodatinkahvi, Vuoden Kofeiiniton suodatinkahvi, Vuoden Teet neljässä eri kategoriassa, Vuoden Kombucha sekä Vuoden Suklaat kolmessa eri kategoriassa.

Paras espresso ja Limited Edition -suodatinkahvi paahdetaan Helsingissä

Tuomaristo arvioi sokkona vuoden espressot 15 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin Inka Paahtimon Colombia Jairo Arcila - Coconut coferment.

 

Tänä vuonna kahvituomaristossa on kansainvälisen huipputason päätuomari Anne Lunell, joka on arvostettu kahvialan ammattilainen ja paahtimon perustaja, entinen Ruotsin Barista- ja Brewers Cup -mestari, joka toimii usein päätuomarina kansainvälisissä kahvikilpailuissa. Ali Alabdelrazaq, @baristaali kahvikonsultti ja sosiaalisen median vaikuttaja, joka on tuomaroinut suodatinkahveja Helsinki Coffee Festivaleilla ja toiminut tuomarina kahvikilpailuissa Milanossa ja Arabiemiraateissa, Jarno Peräkylä, kokenut kahvialan ammattilainen ja kaksinkertainen Vuoden Barista -voittaja ja Kimia Bergeson, paahtimon omistaja ja Coffee Competitions Finlandin perustaja sekä Tommi Turunen, paahtimon perustaja ja Mock Brewers Cup -mestari 2024.

Tuomaristo arvioi espressojen makeutta, tasapainoa, hapokkuutta ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona.

 

Osa kilpailijoista valmisti espressot osastoillaan ja osa La Marzoccon Linea Mini -espressolaitteella.

Vuoden Espresso 2025

  1. Inka Paahtimo – Colombia Jairo Arcila - Coconut coferment
  2. Pirkanmaan Paahtimo – Edilson Mamian, Kolumbia, Pink bourbon natural
  3. Good Life Coffee Roasters – La Parada, Anaerobic Natural Gesha by Alberto Martinez

”Kilpailussa erottui ja jäi mieleen itselle yksi espresso, joka oli voittokahvi. Todella herkku shotti”, sanoo tuomari Tommi Turunen.

”Selkeät voittajat”, kertoo tuomarina toiminut Barista Ali.

”Voittajaespresso oli todella maukas”, sanoo tuomari Jarno Peräkylä.

Sama raati valitsi myös Vuoden Limited Edition -suodatinkahvin. Limited Edition -sarjassa paahtimot voivat viedä taidonnäytteensä uudelle, jopa villille tasolle, sillä kahvin tarina ja prosessointitapa ovat osa pisteytystä. Muuten rajoja ei ole – paahtimot voivat rohkeasti luoda uusia trendejä, ilmiöitä ja makuelämyksiä.

Tuomaristo arvioi sokkona vuoden Limited Edition -suodatinkahvit 16 eri paahtimon kahvien joukosta. Limited Edition -suodatinkahvin voitti myös Inka Paahtimon Colombia Jairo Arcila - Coconut coferment.

 

Tuomaristo arvioi makeutta, tasapainoa, hapokkuutta, jälkimakua sekä kahvin tarinaa. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona.

Kilpailijat valmistivat kilpailukahvinsa omalla osastollaan vapaalla tyylillä.

Vuoden Limited Edition -suodatinkahvi 2025

  1. Inka Paahtimo – Colombia Jairo Arcila - Coconut coferment 
  2. Kaffa Roastery – Banana Washed, Jairo Arcila
  3. Haimoon Kahvipaahtimo – Colombia Campo Hermoso Sudan Rume

”Mahtavia kahveja pöydässä suurimmaksi osaksi, joista villeimmät co-fermented kahvit oli omaan mieleen”, kuvailee tuomari Tommi Turunen.

”Kauniita tarinoita ja lumoavia makuja”, kuvailee tuomari Barista Ali.

Vuoden jäätelöt valittiin neljässä eri kategoriassa

Vuoden jäätelö -tuomareina toimivat mediapersoona Joona Hellman, meijerialan ammatillinen ohjaaja ja Milkworks-projektivastaava Iida Pirnes, Culinary Lead ja ravintola- ja leipomokonsultti Markus Hurskainen, sekä ruokatoimittaja, -tuottaja ja -stylisti Kati Pohja, joka toimii myös Ruokatoimittajat ry:n puheenjohtajana.

Vuoden jäätelö -kilpailuissa kisattiin neljässä eri kategoriassa:

  • Vuoden Jäätelö – 18 eri jäätelöä 
  • Vuoden Vegaaninen jäätelö – 9 eri jäätelöä
  • Vuoden Gelato – 12 eri gelatoa
  • Vuoden Sorbetti –12 eri sorbetti

Tuomarit maistelivat jäätelöitä sokkona ja arvioivat niiden koostumusta, makua, jälkimakua ja ulkonäköä. Vuoden jäätelöt on valittu vuodesta 2019 Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla.

Vuoden Jäätelö 2025

  1. Cafetoria - Gelatoria – Vegan Liquorice
  2. Linnankosken Vuohitila – Nanan omena-kanelijäätelö
  3. Sweet Santa – Mansikka-Vanilja

Vuoden Vegaaninen Jäätelö 2025

  1. Cafetoria - Gelatoria – Vegan Liquorice
  2. Art Gelato – Sitruuna-Lakujäätelö
  3. Friidu – Salty Liquorice & Lemon Swirl -puikko

Vuoden Gelato 2025

  1. Oksa Gelato – Pistaasi Gelato
  2. Gelato Laurentius – Kinuski - Metsämarja
  3. Art Gelato – Valkosuklaa-vadelmagelato

Vuoden Sorbetti 2025

  1. Gelato Laurentius – Persikka
  2. Oksa Gelato – Mustaherukka Sorbetti
  3. Pappagallo – Vadelmasorbetti

“Jäätelökilpailu oli huikean korkeatasoinen, mutta myös parhaat maut ja koostumukset erottuivat joukosta selkeästi. Hienoa, että mukana oli myös uusia ja yllättäviä makuja”, kuvailee tuomarina toiminut Kati Pohja.

”Makujen ilotulitus yllätti kerta toisensa jälkeen – voin siis hyvillä mielin sanoa että meidän maan jäätelömaailma on täynnä taikaa ja erinomaisia makuja!” kuvailee tuomari Joona Hellman.

“Sorbetit pirskahtelivat raikkaita marjojen ja hedelmien makuja. Kaikki sorbetit olivat todella herkullisia, jonka vuoksi tuomarointi oli erityisen vaikeaa tässä kategoriassa”, kuvailee Iida Pirnes.

Vuoden Paahtimo löytyi Helsingistä

Vuoden Paahtimo valittiin 19 eri paahtimon joukosta. Vuoden Paahtimon valintaan vaikutti Vuoden Suodatinkahvi-, Vuoden Kofeiiniton suodatinkahvi-, Vuoden Espresso ja Vuoden Limited Edition -suodatinkahvikilpailujen yhteispisteet.

 

Vuoden Paahtimo 2025

  1. Good Life Coffee Roastery
  2. Kaffa Roastery
  3. Pirkanmaan Paahtimo
  4. Espoon Kahvipaahtimo
  5. Makea Coffee

”Tämän vuoden kärkikolmikko on ollut mukana Helsinki Coffee Festivalin tarinassa alusta asti, vuodesta 2015. On ilo nähdä, että samat intohimoiset tekijät loistavat edelleen ja vievät suomalaista kahvikulttuuria eteenpäin," kehuvat tapahtuman perustajat Maija Kestilä, Tommi Harju ja Matti Laukko.

Lisätietoja 

Sini Jaatinen, Helsinki Coffee Festival, 050 4922 588, sini@carnivals.fi

Kuvia 2025/Paavo Pykäläinen:

https://drive.google.com/drive/folders/1hJ_bsBgQMnY9WO4fehAh0AtXusCp87-n?usp=drive_link

Helsinki Coffee Festival ja Jäätelö- ja suklaakarnevaali 25.-27.4.2025, Kaapelitehdas
Laadukas, elämyksellinen tapahtuma tuo yhteen parhaat kahvit, teet, kombuchat, jäätelöt ja suklaat. Pohjois-Euroopan suurinta kahvifestivaalia on järjestetty vuodesta 2015. Festivaalilla pääsee maistelemaan pienempien ja suurempien paahtimoiden kahvia, teetä sekä testaamaan kahvilaitteita ja oppimaan erilaisia tapoja tehdä kahvia kotona sekä kohdata uusia lempimakuja. Samaan aikaan elämyksellisellä Kaapelitehtaalla pääsee herkuttelemaan Jäätelö- ja suklaakarnevaaleille, jota on järjestetty vuodesta 2018.

www.carnivals.fi

TIEDOTE 2.4.2025:

VUODEN PARHAIMMAT SUODATINKAHVIT, KOFEIINITTOMAT KAHVIT, TEET, KOMBUCHAT JA SUKLAAT VALITTIIN

Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla valittiin vuoden suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, teet neljässä eri kategoriassa, kombuchat sekä suklaat kolmessa eri kategoriassa. Vuoden suodatinkahvit valittiin yhdeksättä kertaa, kilpailua on järjestetty vuodesta 2017.

Tänä vuonnakin moni suodatinkahvikilpailun kahvi tuli Kolumbiasta. Sekä suodatin että kofeiinittoman kahvin kolmen parhaan joukossa loistaa kolumbialaiset kahvit sekä yksi ruandalainen kahvi.

 

Vuodesta 2017 järjestetyt vuoden kahvikilpailut järjestettiin yhdeksättä kertaa. Helsinki Coffee Festivalin kilpailut ovat vuosien mittaan laajentuneet omaksi tuotannoksi ja ne käytiin jo toistamiseen ennen tapahtumaa 1.4. Kaapelitehtaalla tutuissa kategorioissa: vuoden suodatinkahvi, vuoden kofeiiniton kahvi, vuoden musta tee, vuoden vihreä tee, vuoden valkoinen tee, vuoden maustettu tee sekä vuoden kombucha. Jäätelö- ja suklaakarnevaalin vuoden suklaa -kilpailu käytiin myös etukäteen. Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla kilpaillaan 25.4. vielä vuoden espresso, Limited edition -suodatinkahvi sekä vuoden jäätelö, vuoden vegaaninen jäätelö, vuoden gelato sekä vuoden sorbetti -kategorioissa.

Kilpailut järjestetään etukäteen, jotta pienpaahtimot ja artisaanitekijät voivat varautua valmistamaan voittajatuotteita hyvissä ajoin ennen tapahtumaa ja että tapahtumassa pääsee maistelemaan ja hankkimaan kotiin voittajatuotteita.

Tänä vuonna kahvituomaristossa on kansainvälisen huipputason päätuomari Anne Lunell, joka on arvostettu kahvialan ammattilainen ja paahtimon perustaja, entinen Ruotsin Barista- ja Brewers Cup -mestari, joka toimii usein päätuomarina kansainvälisissä kahvikilpailuissa. Lisäksi suodatinkahvi ja kofeiiniton kahvi -tuomaristossa tänä vuonna oli Emmi Kinnunen, kahvialan ammattilainen ja markkinointipäällikkö, Joona Mäkinen, tee-asiantuntija, Jarno Peräkylä, kahvialan ammattilainen ja baristamestari, Niko Olkkonen, kahvikilpailun pääyhteistyökumppanin Wilfan edustaja, kahvilaiteasiantuntija sekä Tommi Turunen, paahtimon perustaja ja Mock Brewers Cup -mestari 2024.

Paras suodatinkahvi paahdetaan Pirkanmaalla ja kofeiiniton Helsingissä

Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvit 15 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajaksi julistettiin Pirkanmaan paahtimon Paola Lemus, Kolumbia -kahvi. Vuoden suodatinkahvi on maisteltavissa ja ostettavissa Helsinki Coffee Festivaleille 25.-27.4. Vuoden kofeiinittomaksi kahviksi valittiin Kaffa Roasteryn Dekaffa, Colombian Sugar Cane decaf -kahvi. Kofeiinittomissa kahveissa kilpaili 11 eri paahtimon kahvia.

Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa, makua ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Suodatinkahvit sekä kofeiinittomat kahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattibarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Wilfan Black Performance -keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan Uniform -myllyillä. Valmistustapa valittiin niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan voittajakahveja.

Tänä vuonna vuoden suodatinkahveissa painotettiin tasalaatuisuutta ja laadukasta kahvia. 

“Vuoden suodatinkahvissa etsittiin hyvää, tasapainoista paahtimon taidonnäytettä”, kuvailee yksi tapahtuman järjestäjistä Maija Kestilä.

“Vuoden suodatinkahvin rinnalla haluamme tuoda esiin myös huippulaatuisia niin sanottuja hifistelykahveja. Loimme kilpailuun paahtimoiden toiveesta uuden Limited Edition -kategorian. Tässä sarjassa paahtimon taidonnäytteen voi viedä uudelle, jopa villille tasolle”, lisää Kestilä.

Uusi kilpailu Limited Edition -kategoriassa käydään itse tapahtumassa Kaapelitehtaalla 25.4.

Vuoden suodatinkahvi

  1. Pirkanmaan paahtimo, Paola Lemus, Kolumbia, Sidra washed
  2. Espoon Kahvipaahtimo, Gasca Brothers, Kolumbia, Pink Bourbon washed
  3. Dash Coffee, Hinga Kawa, Ruanda, Red Bourbon washed
  4. Good Life Coffee Roasters, Danche, Etiopia
  5. Cafetoria - Gelatoria, Gikanda Kangocho, Kenya AA

Vuoden kofeiiniton kahvi

  1. Kaffa Roastery, Dekaffa, Colombian Sugar Cane decaf
  2. Good Life Coffee Roasters, La Estralla Decaf, Kolumbia
  3. Makea Coffee, Pärinätön Decaf, Kolumbia
  4. Crooked Nose & Coffee Stories, Colombia Excelso Swiss Water Decaf
  5. Espoon Kahvipaahtimo, Kenya Kijani Kiboko - CO2 DECAF

“Kahveja oli laidasta laitaan, taso vaihteli mutta selkeästi sieltä erottui laadukkaimmat kahvit edukseen”, kuvailee kilpailun päätuomari Anne Lunell suodatinkahvi- ja kofeiiniton kahvi -kilpailun tasoa

Vuoden suodatinkahvi -kilpailuihin osallistui seuraavat paahtimot:

- Pellini (Adega Oy)
- Cafetoria Roastery (Cafetoria - Gelatoria)
- Crooked Nose & Coffee Stories
- Dash Coffee
- Espoon Kahvipaahtimo
- Good Life Coffee Roasters
- Inka paahtimo
- Kaffa Roastery
- Black Crown White Pigeon (Kahvikaveri Oy)
- Lykke Kahvitilat
- Makea Coffee
- Pirkanmaan paahtimo
- Porin Paahtimo
- The Good Coffee Company
- Tinto Roastery

Vuoden kofeiiniton suodatinkahvi -kilpailuun osallistui seuraavat paahtimot:

- Pellini (Adega Oy)

- Cafetoria Roastery (Cafetoria - Gelatoria)

- Crooked Nose & Coffee Stories

- Espoon Kahvipaahtimo

- Good Life Coffee Roasters

- Kaffa Roastery

- Black Crown White Pigeon (Kahvikaveri Oy)

- Makea Coffee

- Pirkanmaan paahtimo

- Porin Paahtimo

- Tinto Roastery

Vuoden kombuchat valittiin 10 eri tuotteen joukosta.

Vuoden kombucha

  1. Masu Nokkoskombucha (Uoma Wild & Sour)
  2. Ohakune, Kombucha Ginger
  3. The Good Guys, Lime Time Kombucha

Vuoden teet valittiin neljässä eri kategoriassa: musta, vihreä, valkoinen ja maustettu tee. Vuoden mustassa teessä kilpaili yhdeksän eri teetä, vihreässä kymmenen eri teetä, valkoisessa kuusi sekä maustetussa neljätoista.

 

Tee- ja kombuchakilpailun tuomareina olivat Suomen ainoa TAC-sertifioitu tea sommelier Marie Cazes, teeharrastaja Laura Kauppinen, Uuttaja-blogin kahvi- ja teeharrastaja Juuso Viljanen sekä Teen Ystävät ry:n puheenjohtaja Noora Hinkka. Tuomaristo arvioi teen tuoksua, väriä, makua, tasapainoa, jälkimakua ja suutuntumaa. Kombuchassa arvioitiin  makua, tasapainoa ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat teet ja kombuchat sokkona.

 

Vuoden vihreä tee

  1. Teepolku, Bao Kang Mao Jian
  2. Théhuone, Kine
  3. Inka paahtimo, Green Sencha

Vuoden musta tee

  1. Teepolku, Shui Mi Tao
  2. Forsman Tee, Assam Mokalbari 
  3. Teetao, Golden Monkey

Vuoden valkoinen tee

  1. Teepolku, Bai Mudan
  2. Tinto Roastery, Tinto Tee Blanco
  3. Théhuone, Pre-Qing-Ming Hong Yu White Tea

Vuoden maustettu tee

  1. Dash Coffee, Organic Bloody Beet
  2. Teetao, Osmanthus Oolong
  3. Pukka, Lemon, ginger & manuka honey

Vuoden suklaa -tuomareina toimivat huippukokki ravintola- ja leipomokonsultti Markus Hurskainen,  keittiömestari Sasu Laukkonen, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka, ruokatoimittaja  Kati Pohja, ravintoloitsija ja keittiömestari Miki Puikkonen, kokki ja cateringyrittäjä  Meri-Tuuli Väntsi.

Vuoden suklaat on valittu vuodesta 2019 Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla. Tänä vuonna kisassa oli kolme eri kategoriaa vuoden suklaalevy (9 eri suklaata), vuoden vegaaninen suklaalevy (8 eri suklaata) ja vuoden praliini (10 eri suklaata). Vuoden suklaissa arvioitiin makua, koostumusta, ulkonäköä ja jälkimakua. Suklaat maisteltiin sokkona.

Vuoden suklaalevy

  1. Vanhankaupungin Suklaa, Keksimuru - Mustikkasuklaa
  2. Billnäs Chocolate Factory, Maitosuklaa-Espresso
  3. Malmö Chokladfabrik Triple Blend (maahantuoja Willa M)

Vuoden vegaaninen suklaalevy

  1. Vanhankaupungin Suklaa, Pekaani & Vaahterasokeri - Maitosuklaa
  2. Malmö Chokladfabrik Master Blend (maahantuoja Willa M)
  3. Billnäs Chocolate Factory, Tummasuklaa-Appelsiini-Paahdettu Manteli

Vuoden praliini

  1. Vanhankaupungin Suklaa: Kahvi
  2. Billnäs Chocolate Factory: Maitosuklaa-Suolakaramelli-Tonkapapu
  3. Franuí vadelmatummasuklaa (maahantuoja Landeli Group)

Vuoden suodatinkahvi, kofeiiniton kahvi, teet neljässä eri kategoriassa, kombuchat ja suklaat kolmessa eri kategoriassa -kilpailuihin osallistuu Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla mukana olevat paahtimot, tee-, kombucha- ja suklaayritykset, joiden tuotteita on saatavilla Suomen markkinoilta.

Lisätietoja 

Sini Jaatinen, Helsinki Coffee Festival, 050 4922 588, sini@carnivals.fi

Kuvia 2025/Paavo Pykäläinen:

https://drive.google.com/drive/folders/1hJ_bsBgQMnY9WO4fehAh0AtXusCp87-n?usp=drive_link

Helsinki Coffee Festival ja Jäätelö- ja suklaakarnevaali 25.-27.4.2025, Kaapelitehdas
Laadukas, elämyksellinen tapahtuma tuo yhteen parhaat kahvit, teet, kombuchat, jäätelöt ja suklaat. Pohjois-Euroopan suurinta kahvifestivaalia on järjestetty vuodesta 2015. Festivaalilla pääsee maistelemaan pienempien ja suurempien paahtimoiden kahvia, teetä sekä testaamaan kahvilaitteita ja oppimaan erilaisia tapoja tehdä kahvia kotona sekä kohdata uusia lempimakuja. Samaan aikaan elämyksellisellä Kaapelitehtaalla pääsee herkuttelemaan Jäätelö- ja suklaakarnevaaleille, jota on järjestetty vuodesta 2018.

www.carnivals.fi

Tiedote 25.2.2025

Miten Suomen kahvikulttuuri on muuttunut kymmenessä vuodessa?

Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhlavuottaan Kaapelitehtaalla 25.-27. huhtikuuta 2025. Tapahtuma on vuosien varrella seurannut suomalaisten kahvitottumuksia erilaisten kyselyiden kautta. Kymmenessä vuodessa kahvikulttuurissa on tapahtunut muutoksia.

Suomalaisten kahvitottumukset ja niiden muutokset
Suomalaiset ovat pysyneet kahvikansana, ja päivittäin kahvia juovien määrä on pysynyt tasaisesti korkeana. Useimmat juovat 2–4 kuppia päivässä, mutta kahviharrastajien joukossa on myös niitä, jotka nauttivat yli 5 kuppia päivittäin.

“Kyselyjen perusteella yhä useammat ovat alkaneet panostaa kotikahvin laatuun hankkimalla kahvimyllyjä ja erikoisvalmistusvälineitä, mikä viittaa kasvavaan kiinnostukseen tuoreena jauhetun kahvin makuun ja laadukkaampaan kahvinkulutukseen​”, kertoo yksi tapahtuman perustajista Maija Kestilä.

Suosituimmat kahvityypit ja valmistustavat
Suodatinkahvi on yhä suosituin tapa nauttia kahvia. Vaaleapaahtoinen suodatinkahvi on suomalaisten kestosuosikki. Kahvifestivaaleilla on valittu vuoden suodatinkahvi vuodesta 2017 ja pienpaahtimot sekä kuluttajat suosivat yhä enemmän vaaleapaahtoisia, hedelmäisiä ja hapokkaita kahveja. Kolumbia ja Etiopia ovat kahvin alkuperämaina vakiinnuttaneet asemansa.

- Kahvinkeittimen rinnalle on tullut vaihtoehtoisia manuaalisia valmistusmenetelmiä suodatinkahville, kuten Aeropress, Chemex ja V60.
- Espresso-pohjaiset juomat (latte, cappuccino, flat white) ovat erityisesti nuorten suosiossa.
- Kylmäuutettu kahvi (cold brew) ja nitrokahvi ovat kasvaneet trendinä vuodesta 2019 lähtien ja pysyneet suosittuina.
- Kasviperäiset maidot, kuten kaura- ja soijamaito, ovat yhä yleisempiä kahvinjuojien keskuudessa​.
- Laadukkaan suodatinkahvin arvostus on kasvanut, ja kotioloissa haetaan entistä parempia makuelämyksiä.

Kahvilakäyttäytyminen ja kahvikulttuurin kehitys
Kahvilakulttuuri on muuttunut enemmän elämysten ja sosiaalisen kanssakäymisen keskukseksi, jossa tarjolla on entistä enemmän erikoiskahveja ja laatujuomia.

- Pienpaahtimoiden ja erikoiskahvien suosio on kasvanut huomattavasti viime vuosina.
- Koronavuodet vaikuttivat kahvilakulttuuriin: ihmiset alkoivat panostaa entistä enemmän kotona valmistettuun kahviin ja uusien laitteiden ja valmistustapojen kokeiluun​.
- Pienpaahtimoiden tärkeys on noussut vuosien varrella, kun kuluttajat ovat alkaneet tietoisemmin tukea kotimaisia kahvitoimijoita ja suosia paikallista paahtamista​.
- Suomessa on noin 50 pienpaahtimoa.

Muuttuvat trendit ja kiinnostuksen kohteet
Ekologisuus ja vastuullisuus ovat nousseet merkittäviksi tekijöiksi kuluttajien kahvivalinnoissa.

- Yhä useampi haluaa tietää kahvinsa alkuperästä ja valitsee vastuullisesti tuotettuja kahveja. Monet kahvifestivaaleille osallistujat ovat ilmaisseet kiinnostusta vastuullisempiin kahveihin, reilun kaupan ja luomukahvien kysyntä on kasvanut​.
- Paahtimot ovat lisänneet tuotevalikoimaansa uudistavia ja innovatiivisia käsittelymenetelmiä, kuten anaerobinen fermentointi.
- Kasvipohjaisten maidonkorvikkeiden suosio jatkaa kasvuaan ja on nyt valtavirtaa, erityisesti kauramaito on monien vakiovalinta.

Muutokset vuosien varrella
2015–2017: Suodatinkahvi dominoi, erikoiskahvien ja pienpaahtimoiden suosio alkoi kasvaa. Cold brew alkoi tulla markkinoille​​.
2018–2019: Kasvipohjaisten maitovaihtoehtojen suosio kasvoi, pienpaahtimot ja vastuullisesti tuotetut kahvit alkoivat kiinnostaa enemmän​​.
2020-2022: Koronapandemia muutti kahvin kulutusta: kotibaristojen määrä kasvoi, pienpaahtimoiden tukeminen yleistyi ja erikoiskahvien kulutus siirtyi enemmän kotiympäristöön​.
2023–2024: Kahviharrastaminen on vahvistunut entisestään. Kahvinjuonti nähdään osana kokemuksellista nautintoa, ja kuluttajat haluavat panostaa laatuun, vastuullisuuteen, valmistusmenetelmiin ja elämyksellisyyteen​​. Kahvilakulttuuri on vahvistunut, ja kahvinjuonnista on tullut enemmän sosiaalinen ja elämyksellinen tapahtuma​​.

“Kahvitottumuksemme ovat muuttuneet monipuolisemmiksi ja laadukkaammiksi. Suodatinkahvi on yhä ykkönen, samaan aikaan vastuulliset valinnat ja pienpaahtimot ovat kasvattaneet suosiotaan. Kahvin alkuperä kiinnostaa yhä useampaa ja se, miten kahvista saa paremman makuista. Panostetaan laatuun määrän sijaan”, kuvailee Kestilä.

“Kahvin hinnan nousu vaikuttaa varmasti myös siihen, että kahvia valmistetaan juuri se määrä mitä juodaan, eikä sitä valmisteta liikaa tai esimerkiksi heitetä viemäriin”, Kestilä lisää.

-

Tiedote 8.11.2024

Vuoden kahvit valitaan yhdeksättä kertaa huhtikuussa

Vuodesta 2017 järjestetyt vuoden kahvikilpailut järjestetään yhdeksättä kertaa Helsinki Coffee Festivaleilla huhtikuussa. Tapahtuma viettää myös 10-vuotisjuhlavuottaan ja sen kunniaksi luvassa on entistä laadukkaammat festivaalit tunnelmallisella Kaapelitehtaalla 25.-27. huhtikuuta 2025.

Kilpailut käydään jo ennen tapahtumaa 1.4. tutuissa kategorioissa: vuoden suodatinkahvi, vuoden kofeiiniton kahvi, vuoden espresso, vuoden musta tee, vuoden vihreä tee, vuoden maustettu tee sekä vuoden kombucha. Tuomaristo tulee koostumaan kahvi- ja ruoka-alan ammattilaisista ja vaikuttajista sekä kansainvälisen tason päätuomarista. Lisäksi Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla valitaan vuoden suklaat ja jäätelöt eri kategorioissa.

Suodatinkahvit sekä kofeiinittomat kahvit kilpailussa tulee valmistamaan puolueeton ammattibarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisten valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistetaan kilpailujen yhteistyökumppanin Wilfan suodatinkahvinkeittimillä ja kahvipavut jauhetaan Wilfan myllyillä. Kilpailukahvien valmistustapa on valittu niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahveja.

10 vuotta paremman kahvi-, tee- ja tapahtumakulttuurin puolesta

Yli 10 vuotta sitten kolme ystävystä Tommi Harju, Maija Kestilä ja Matti Laukko kerääntyivät maistelemaan yhden reissusta tuliaisiksi tuomaa kahvia. Tuli puhetta suomalaisten rakkaudesta kahviin ja ajatus, miksi Suomessa ei järjestetä kahvifestivaaleja.

“Sillä hetkellä ainoa kahvifestivaali, jota järjestettiin, oli Lontoossa. Päätimme yhdistää taitomme tapahtumien järjestämisestä ja kiinnostuksesta parempaan kahviin. Helsinki Coffee Festival järjestettiin ensimmäistä kertaa Suvilahden Kattilahallissa keväällä 2015”, kuvailee yksi tapahtuman perustajista Maija Kestilä.

Viidessä vuodessa tapahtuma tuplasi kävijämääränsä, rinnalle tuli teetä, suklaata ja jäätelöä. Festivaali porskutti iloisesti ja intohimoisesti eteenpäin. Myöhemmin mukaan liittyi myös kombucha.

“Covid-vuosistakin selvittiin, jolloin tiimiä jopa kasvatettiin. Halusimme uskoa parempaan tulevaisuuteen ja tapahtumamme tekikin yleisöennätyksen vuonna 2022”, Kestilä jatkaa.

Eteenpäinvievä voima oli uskoa rohkeasti tiimin tekemiseen ja siihen, että laadukkaille tapahtumille ja elämyksille on entistä enemmän tarvetta. Yleisöennätys tehtiin myös seuraavina vuosina ja nykyään Kaapelitehdas täyttyy yli 10 000 herkuttelijasta joka huhtikuu.

“Kuten hyvä ystävyys, myös laadukas tapahtuma kestää aikaa ja kehittyy vuosi vuodelta paremmaksi. Sitä viedään eteenpäin yhdessä intohimolla ja rakkaudella”, sanoo Kestilä.

Lue lisää eri vuosien kilpailujen voittajista täältä.

-

Tiedote 21.4.2024

Herkuttelutapahtuma Kaapelitehtaalla teki yleisöennätyksen

Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival ja vuoden herkullisin tapahtuma Jäätelö- ja suklaakarnevaali teki yleisöennätyksen ja Kaapelitehdas täyttyi viikonloppuna yli 10 000 kävijästä. Kävijöitä oli enemmän kuin viime vuonna. Tapahtumassa palkittiin myös vuoden kahveja, teetä, jäätelöitä, suklaita ja kombuchoita. Sunnuntaina julkistettiin vuoden paahtimo ja kahvivaikuttaja.

Helsingin Kaapelitehdas täyttyi jälleen herkuttelijoista, kun vuodesta 2015 järjestetty Helsinki Coffee Festival sekä vuodesta 2018 järjestetty Jäätelö- ja suklaakarnevaali järjestettiin kolmannen kerran samaan aikaan.

"Mahtavaa, että ihmiset tulivat herkuttelemaan ja viihtymään Kaapelitehtaalle. Kolmepäiväisessä tapahtumassa pääsi uppoutumaan kahvin, teen, kombuchan, suklaan ja jäätelön maailmaan sekä herkuttelemaan kevään ja kesän uutuusmauilla", kuvailee yksi tapahtuman perustajista Maija Kestilä.

Perjantaiaamuna 19.4. julkistettiin suodatinkahvin, kofeiinittoman kahvin, kombuchan, mustan, vihreän ja maustetun teen sekä suklaiden voittajat. Espresso ja vuoden jäätelö, vuoden gelato sekä vuoden sorbetti -kilpailut käytiin ja julkistettiin tapahtumassa perjantai-iltana. Sunnuntaina 21.4. selvisi vuoden 2024 paahtimo ja kahvivaikuttaja.

Vuoden paahtimoksi 2024 valittiin 27 eri paahtimon joukosta helsinkiläinen Good Life Coffee Roasters, joka pärjäsi tasaisesti vuoden suodatinkahvi ja espressokilpailuissa sekä yleisöäänestyksessä.

Vuoden paahtimon valintaan vaikuttaa sijoitus vuoden suodatinkahvissa (⅓), espressossa (⅓) sekä yleisöäänestyksessä, ammattilaispäivän äänestys sekä tapahtuman yleisöäänestys (⅓).

Vuoden paahtimo

1. Good Life Coffee Roasters, Helsinki

2. Kaffa Roastery, Helsinki

3. Lehmus Roastery, Lappeenranta

Vuoden kahvivaikuttaja on valittu tapahtumassa vuodesta 2018 ja tänä vuonna kahviammattilaiset saivat ehdottaa ehdokkaita, joista neljä eniten ehdotuksia saaneet pääsivät tapahtuman yleisöäänestykseen. Kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksen perusteella.

Vuoden kahvivaikuttaja

1. Kaisa Kokkonen, Kaffa Roastery

2. Roosa Jalonen, Cup Taster Suomen mestari 2018, UK Barista Champion 2024

3. Aleksi Kuusijärvi, Good Life Coffee

Vuoden suodatinkahvi-, kofeiiniton kahvi-, kombucha-, musta, vihreä  ja maustettu tee, suklaa, espresso, vuoden jäätelö, vuoden gelato sekä vuoden sorbetti -kilpailujen voittajat löytyvät aiemmista tiedotteista.

Ensi vuonna Helsinki Coffee Festival ja Jäätelö- ja suklaakarnevaali järjestetään Kaapelitehtaalla 25.-27.4.2025. Helsinki Coffee Festival juhlii 10-vuotista taivaltaan ensi vuonna.

-

Tiedote 19.4.2024

Vuoden parhaimmat suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, suklaat, kombuchat ja teet palkittiin

Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla palkittiin tänään 19.4. vuoden suodatinkahvit, kofeiinittomat kahvit, suklaat neljässä eri kategoriassa, teet kolmessa eri kategoriassa sekä kombuchat. Vuoden suodatinkahvi valittiin kahdeksatta kertaa.

Tänä vuonnakin moni suodatinkahvikilpailun kahvi tuli Kolumbiasta. Sekä suodatin että kofeiinittoman kahvin kolmen parhaan joukossa loistaa kolumbialaiset kahvit. Ainoastaan yksi top 3 -kahveista tuli Hondurasista.

Paras suodatinkahvi paahdetaan Helsingissä ja kofeiiniton Espoossa

Tuomaristo valitsi vuoden suodatinkahvit 22 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin helsinkiläisen pienpaahtimon Good Life Coffee Roastersin kolumbialainen Monteblanco, mixed process by Rodrigo Sanchez -kahvi. Vuoden kofeiinittomaksi kahviksi valittiin espoolaisen pienpaahtimo Espoon Kahvipaahtimon El Placer - Sebastian Ramirez's - Red Fruits decaf -kahvi.

Kofeiinittomissa kahveissa kilpaili 17 eri kahvia, mikä on 20 % enemmän kuin viime vuonna. Kofeiinittomien kahvien suosio kasvaa ja kahvit ovat yhä laadukkaampia.

Tuomaristo arvioi kahvien makeutta, tasapainoa, makua ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista sekä ruoka-alan vaikuttajista, johon kuuluivat barista Noora Ikonen, kahviammattilainen Matias Merikukka sekä kahvikilpailun pääyhteistyökumppanin Wilfan edustajat kahvilaiteasiantuntija Niko Olkkonen.

Suodatinkahvit sekä kofeiinittomat kahvit kilpailussa valmisti puolueeton ammattibarista. Kahvien tasalaatuisuuden ja samanlaisien valmistusolosuhteiden varmistamiseksi kilpailukahvit valmistettiin Wilfan Black Performance -keittimellä ja kahvipavut jauhettiin Wilfan Uniform -myllyillä. Valmistustapa valittiin niin, että kotioloissa pääsee samanlaisiin makuelämyksiin helposti maistelemaan vuoden suodatinkahvia.

Vuoden suodatinkahvi

1. Monteblanco, mixed process by Rodrigo Sanchez, Columbia, Good Life Coffee Roasters, Helsinki

2. Heimar Collazos, Gesha, Colombia, Porin Paahtimo, Pori

3. Lykke Can - Ignacio Sosa, Honduras, Lykke Kahvitilat, Kuopio

Vuoden kofeiiniton kahvi

1. El Placer - Sebastian Ramirez's - Red Fruits decaf, Kolumbia, Espoon Kahvipaahtimo, Espoo

2. Kesämäki, Kolumbia, Lehmus Roastery, Lappeenranta

3. Nap Queen, Kolumbia, Johan & Nyström, Helsinki/Tukholma

“Kovatasoinen kilpailu, laadukkaampia kahveja kuin viime vuonna. Tiukka skaba ja moni kahvi sai korkeat pisteet”, kuvailee tuomari Matias Merikukka suodatinkahvikilpailun tasoa.

“Molemmissa kahvikilpailuissa mukana oli rohkeita kahveja, jotka yllättivät positiivisesti! Viisi vuotta sitten maistoi selkeästi, mikä kahveista oli kofeiiniton. Nykyään nähdään enemmän aikaa ja vaivaa kofeiinittomiin kahveihin”, kuvailee tuomari Niko Olkkonen.

“Huomaa että on panostettu kofeiinittomiin kahveihin. Taso selkeästi nousee koko ajan. Ei erottaisi, ovatko nämä kofeiinittomia kahveja vai kofeiinillisia”,  kuvailee tuomari Noora Ikonen.

Vuoden kombuchat valittiin 10 eri tuotteen joukosta. Kombuchatuomareina toimivat huippukokki Sasu Laukkonen, teeasiantuntija Jarkko Myllykangas sekä Teenystävät ry:n puheenjohtaja Petra Tandefelt.

Vuoden kombucha

1. Green Apple, Ohakune

2. Lime Time, The Good Guys Kombucha

3. Mandarin & Yuzu, Rudy's Kombucha

Vuoden teet valittiin kolmessa eri kategoriassa: musta, vihreä ja maustettu tee. Vuoden mustassa teessä kilpailu viisi eri teetä, vihreässä kuusi eri teetä sekä maustetussa seitsemän. Teekilpailun tuomareina olivat teeasiantuntijat Marie Cazes ja Jarkko Myllykangas sekä Teenystävät ry:n puheenjohtaja Petra Tandefelt.

Vuoden vihreä tee

1. Sejak AAA, Teepolku Oy

2. Grazy Diamond, Paahtimo Papu

3. Sencha Vihreä tee, Inka Paahtimo

Vuoden musta tee

1. Moon child, Paahtimo Papu

2. Mei Zhan Jin Jun Mei, Teepolku

3. Forsman Tee, Red Specialty, Aaro Forsman

Vuoden maustettu tee

1. Appelsiini Musta tee, Inka Paahtimo

2. Litsitee, Teepolku

3. Kuutostee, inkivääri-eukalyptus, Lehmus Roastery

Vuoden suklaalevy, vegaaninen suklaalevy, vuoden praliini ja vegaaninen praliini valittiin myös Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla.

Vuoden suklaa -tuomareina toimivat huippukokki Sasu Laukkonen, ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka sekä jälkiruoka-asiantuntija Miiro Tähti

Vuoden suklaat on valittu vuodesta 2019 Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla. Tänä vuonna kisassa oli neljä eri kategoriaa vuoden suklaalevy (20 eri levyä), vuoden praliini (15 eri suklaata), vuoden vegaaninen suklaalevy (18 eri levyä) sekä vuoden vegaaninen praliini (13 suklaata).

Vuoden suklaalevy

1. Maldon merisuola - Paahdettu valkosuklaa, Vanhankaupungin Suklaa

2. Wild Blueberry, Goodio

3. Caramel, Xocolab

Vuoden vegaaninen suklaalevy

1. Vadelmasuklaa, Vanhankaupungin Suklaa

2. Alkuperä tumma suklaa Meksiko 66%, Xocolab

3. Dark chocolate-raspberries, Billnäs Chocolate Factory

Vuoden praliini

1. White chocolate-passion fruit, Billnäs Chocolate Factory

2. Maitosuklaa & Ruskea voi, Vanhankaupungin Suklaa

3. Guava Caramel, Xocolab

Vuoden vegaaninen praliini

1. Passiohedelmä, Vanhankaupungin Suklaa

2. Kookos caramel, Xocolab

3. Tumma suklaa appelsiini konvehti, Joy4Food

-

Tiedote 19.4.2024

Vuoden parhaimmat espressot ja jäätelöt eri kategorioissa palkittiin

Pohjois-Euroopan suurimmilla kahvifestivaaleilla Helsinki Coffee Festivaleilla ja Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla palkittiin tänään 19.4. myös vuoden espressot sekä vuoden jäätelöt eri kategoriassa. Vuoden espresso valittiin kahdeksatta kertaa.

Paras espresso paahdetaan Espoossa

Tuomaristo valitsi vuoden espressot 17 eri paahtimon kahvien joukosta. Voittajiksi julistettiin espoolaisen pienpaahtimon Espoon Kahvipaahtimon etiopialainen  

Tuomaristo arvioi kahvien ja teen makeutta, tasapainoa, makua ja jälkimakua. Tuomarit maistelivat kahvit sokkona. Raati koostui kahvin ammattilaisista paahtimon omistaja, vuoden nuori kahvivaikuttaja 2023 Kimia Bergesonista, barista Noora Ikosesta, kahvitutkija Tia Mäkisestä sekä kahviammattilainen John Söderlundista.

Osa kilpailijoista valmisti espressot osastoillaan ja osa La Marzoccon tarjoamalla espressolaitteella.

Vuoden espresso

1. Dukamo Family - Natural Dry Anaerobic, Espoon Kahvipaahtimo, Espoo

2. Etiopia Natural, Inka Paahtimo, Helsinki

3. Edilson Mamian Pink bourbon natural, Colombia, Pirkanmaan Paahtimo

Tuomarit pitivät espressojen valikoimaa vaihtelevana.

”Kisakahveista löytyy espressoja kaikkien makuun”, sanoo tuomari Tia Mäkinen.

”Mukana oli paljon kiinnostavia espressoja!” kertoo tuomari Kimia Bergeson.

”Hapokkuus oli vahvasti läsnä! Klassisesta espressosta mentiin new age -tyyliin, porukka lähtenyt rohkeasti myös klassisilla espressoilla mukaan,” kuvailee tuomari John Söderlund.

”Selkeämmät erot kuin suodatinkahveissa, isompi skaala laidasta laitaan,” kuvailee Noora Ikonen, joka toimi tuomarina myös vuoden suodatinkahvi ja kofeiiniton kahvi kilpailuissa.

Voittajaespressoa tuomarit ylistivät voittajaespressoa sanoilla “Maut olivat hienosti hallinnassa”, sanoo Söderlund ja “Todella makea alku ja jäi ihanan pehmeä jälkimaku”, kuvailee Bergeson.'

Vuoden jäätelöt valittiin kolmessa eri kategoriassa

Vuoden jäätelö -tuomareina toimivat toimittaja, olutsommelier Maria Markus, ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka, yrittäjä, keittiömestari Miki Puikkonen sekä Robert's Coffeen gelatomestari Toni Sinkkonen.

Vuoden jäätelö -kilpailuissa kisattiin kolmessa eri kategoriassa:

  • vuoden jäätelö - 13 eri jäätelöä 
  • vuoden gelato - 14 eri jäätelöä
  • vuoden sorbetti - 13 eri jäätelöä

Tuomarit maistelivat jäätelöitä sokkona ja arvioivat niiden koostumusta, makua, jälkimakua ja ulkonäköä. Vuoden jäätelöt on valittu vuodesta 2019 Jäätelö- ja suklaakarnevaaleilla.

Vuoden jäätelö

1. Lakritsijäätelö, Pappagallo

2. Sweet Santa Kaurakaneli, Sweet Santa

3. Kuningatarkermajäätelö, Närpiön Jäätelötehdas

Vuoden gelato

1. Pistachio, Cafetoria Roastery

2. Suklaa-hasselpähkinä-nutella!, Gelato Laurentius

3. Paahdettu voi-valkosuklaagelato, Art Gelato

Vuoden sorbetti

1. Mango-Passion fruit sorbet with Orange blossom honey, Cafetoria Roastery

2. Mangosorbetti, Pappagallo

3. Melonisorbetti, Dream caffe / Gelato Laurentius

“Hienoa, että tullut jäätelöihin trendikkäästi värejä. Vahvoja punaisen ja keltaisen sävyjä. Maut ovat vahvistuneet ja korostuneet nyt, mikä on hienoa”, kuvailee tuomari Miki Puikkonen.

“Hyvä taso, laatutuotteita, intensiivisiä makuja. Myös yllättäviä makuja, mitä ennen en ole maistanut, erityisesti sorbeteissa”, kuvailee tuomari Maria Markus.

“Hyvälaatuisia jäätelöitä. Oli helppo valita parhaat. Joukossa oli myös yllättäviä ja riitasointuisiakin makuja”, kuvailee tuomari Mariaana Nelimarkka.Median akkreditointiin pääset tästä.

EN

FI

Herkullisempaa palvelua evästeillä
Käytämme palveluissamme evästeitä, joiden avulla palvelumme toimivat toivotulla tavalla ovat sinulle houkuttelevampia.

Voit antaa suostumuksesi painamalla "Hyväksy". Voit myös muuttaa valintojasi myöhemmin "Evästeasetukset"-linkin kautta.
Tietosuojaseloste